Poulvac E.coli 5.2 x 10exp6 CFU/doza liofilizat za suspenziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Poulvac E.coli liofilizat za suspenziju; 5.2 x 10exp6 CFU/doza; bočica, 10x2500doza

  • ATC: QI01AE04
  • EAN: 5414736021928
  • Vrsta leka: Gotovi lekovi za veterinarsku upotrebu
  • Izdavanje leka: NRV
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Poulvac E.coli liofilizat za suspenziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Poulvac E.coli na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Poulvac E.coli kojem možete pristupiti klikom na link.

Broj rešenja: 323-01-00017-23-001 od 08.08.2023. godine za lek Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće, 10x2500 doza

UPUTSTVO ZA LEK

Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće,

1.x2500 doza

za primenu na životinjama

Proizvođač:

ZOETIS MANUFACTURING&RESEARCH SPAIN S.L.

Ctra. Camprodon s/n, Finca La Riba, 17813 Vall de Bianya, Girona, Španija

Podnosilac zahteva:

MEDIPORT DOO BEOGRAD

Bulevar Arsenija Čarnojevića 96, 11070 Novi Beograd, Republika Srbija

Broj rešenja: 323-01-00017-23-001 od 08.08.2023. godine za lek Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće, 10x2500 doza

NAZIV I ADRESA NOSIOCA DOZVOLE ZA LEK

Mediport d.o.o. BeogradBulevar Arsenija Čarnojevića 96, 11070 Novi Beograd, Republika Srbija

NAZIV I ADRESA PROIZVOĐAČA

ZOETIS MANUFACTURING&RESEARCH SPAIN S.L., Ctra. Camprodon s/n, Finca La Riba, 17813 Vall de Bianya, Girona, Španija

IME LEKA

Poulvac E.colivakcina koja sadrži žive bakterije

Escherichia coli

sa delecijom aroA gena, tip O78, soj EC34195

liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za pićeza piliće i ćuriće

KVALITATIVNI I KVANTITATIVNI SASTAV

Jedna doza vakcine sadrži:

Aktivna supstanca:

Escherichia coli

sa delecijom aroA gena, tip O78, soj EC34195

*Colony Forming Unit kod rasta na triptikaza-soja agaru

Liofilizat svetlosmeđe boje.Rekonstituisana vakcina je prozirna do belo-žućkasta i mutna suspenzija u zavisnosti od količine korišćenog rastvarača.

Pomoćne supstance:

Saharoza; amonijum-sulfat; magnezijum-sulfat, heptahidrat; kalijum-dihidrogenfosfat; natrijum-hidrogenfosfat, heptahidrat

INDIKACIJE

Za aktivnu imunizaciju brojlerskih pilića, budućih nosilja/roditelja i ćurića u cilju smanjenja mortaliteta i lezija perikarditis, perihepatitis, aerosakulitis uzrokovanih infekcijom E.coli, serotip O78.

Vreme potrebno za razvoj imuniteta:Pilići: 2 nedelje posle vakcinacije je period potreban za razvoj protektivnog imunskog odgovora kojim se obezbeđuje smanjenje lezija. Nije utvrđeno vreme potrebno za razvoj protektivnog imunskog odgovora kojim se obezbeđuje smanjenje mortaliteta. Ćurići: 3 nedelje nakon druge vakcinacije za smanjenje lezija i smanjenje mortaliteta.

Broj rešenja: 323-01-00017-23-001 od 08.08.2023. godine za lek Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće, 10x2500 doza

Trajanje imuniteta:Pilići: 8 nedelja za smanjenje lezija i 12 nedelja za smanjenje mortaliteta nakon upotrebe raspršivanjem; 12 nedelja za smanjenje lezija i mortaliteta nakon upotrebe vakcine dodavanjem u vodu za piće.Ćurići: trajanje imuniteta nije utvrdjeno.

ispitivanju razvoja unakrsne zaštite za druge serotipove E.coli, utvrđeno je da su nakon primene vakcine raspršivanjem kod pilića bili smanjeni učestalost i težina aerosakulitisa uzrokovanih serotipovima O1, O2 i O18

Za ove serotipove nije utvrđeno vreme potrebno za razvoj

protektivnog imunskog odgovora, niti trajanje zaštite.

KONTRAINDIKACIJE

Ne vakcinisati jedinke koje primaju antibiotsku ili imunosupresivnu terapiju.

NEŽELJENA DEJSTVA

Nisu poznata.

Ukoliko primetite ozbiljno, ili bilo kakvo drugo neželjeno dejstvo koje nije ovde navedeno, o tome obavestite nadležnog veterinara.

CILJNE VRSTE ŽIVOTINJA

Pilići brojleri, buduće nosillje i budući roditelji i ćurići.

DOZIRANJE I NAČIN PRIMENE

Upotreba raspršivanjem za piliće i ćuriće ili upotreba u vodi za piće za piliće.

Režim vakcinacije:

Pilići: jedna doza vakcine od prvog dana života raspršivanjem sprej krupnih kapljica ili jedna doza vakcine od navršenih 5 dana života dodavanjem u vodu za piće.

Ćurići: jedna doza vakcine od prvog dana života i zatim druga doza koja se primenjuje 3 nedelje kasnije, raspršivanjem sprej krupnih kapljica.

UPUTSTVO ZA PRAVILNU UPOTREBU LEKA

Upotreba raspršivanjem:

Za primenu vakcine treba koristiti čist pribor. Ventilaciju u objektu isključiti pre vakcinacije i ne uključivati do isteka 15 minuta od završetka vakcinacije.

Broj rešenja: 323-01-00017-23-001 od 08.08.2023. godine za lek Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće, 10x2500 doza

Skinuti aluminijumsku kapicu i gumeni zapušač sa bočice. Napuniti bočicu do polovine nehlorisanom vodom sobne temperature. Začepiti bočicu gumenim čepom i dobro protresti sve dok se sadržaj potpuno ne rastvori. Rekonstituisanu vakcinu sipati u čist sud i doliti nehlorisanu vodu kako bi se vakcina dalje razblažila i omogućila njena ravnomerna distribucija pri raspršivanju po živini.

Dezinfekciona sredstva ili druge supstance koje mogu umanjiti efikasnost žive vakcine ne smeju se koristiti u uređaju za raspršivanje.

Razblažiti i primeniti rekonstituisanu vakcinu u količini od jedne doze vakcine po ptici, u skladu sa uputstvom za upotrebu raspršivača koji se koristi za primenu vakcine. Preporučena zapremina jedne rekonstituisane doze je između 0,1 i 0,5 mL. Raspršivanje bi trebalo da se izvede na udaljenosti od 30-80 cm iznad ptica, kako bi se osigurala ravnomerna distribucija vakcine, a preporučena veličina kapljica je iznad 100 µm.

Upotreba u vodi za piće:

Osigurati da su sve dovodne slavine, cevi, žlebovi, pojilice itd. temeljno očišćene, bez tragova dezinficijenasa, deterdženata, sapuna, itd., ili antibiotika. Kontakt sa dezinficijensima čini vakcinu neefikasnom.

Dopustiti pticama da popiju vodu iz pojilica, tako da pre nego što se vakcina primeni nivoi vode u pojilicama budu minimalni. Sve cevi treba isprazniti od obične vode, tako da pojilice sadrže samo vodu sa vakcinom.

Može biti neophodno da se pre vakcinacije pticama uskrati voda, kako bi se osiguralo da za vreme vakcinacije sve jedinke piju vodu.

Otvoriti bočicu sa vakcinom ispod površine vode u sudu i temeljno je rastvoriti. Osigurati da se bočica kompletno isprazni, kao i njen vrh, ispiranjem u vodi. Ne deliti bočice sa velikim brojem doza kako bi vakcinisali više od jednog objekta ili primenili vakcinu u više sistema za napajanje, jer to može dovesti do greške u doziranju.

Za rekonstituciju vakcine koristiti hladnu svežu vodu koja ne sadrži hlor i jone metala. Da bi se poboljšao kvalitet vode i povećavala stabilnost bakterija, u vodu se može dodati niskomasno tj. <1% masti mleko u prahu u količini 2-4 g/L vode, ili obrano mleko 20-40 mL/L vode.

Idealno bi bilo da se vakcina primeni u količini vode koju će živina popiti u roku od 3 sata. Cilj je da svaka ptica dobije jednu dozu vakcine.

Opšte pravilo je da se rekonstituisana vakcina dodaje u nehlorisanu, svežu vodu u odnosu 1000 doza vakcine na 1 litar vode po danu starosti za 1000 pilića. Na primer, 10 litara vode će biti potrebno za 1000 pilića starih 10 dana. Ukoliko postoji nedoumica u pogledu količine vode, treba izmeriti potrošnju vode na dan pre primene vakcine.

Vakcinu primeniti odmah nakon rekonstitucije.

Sprečiti izlaganje vakcinalne suspenzije sunčevoj svetlosti.

KARENCA

Nula 0 dana.

Broj rešenja: 323-01-00017-23-001 od 08.08.2023. godine za lek Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće, 10x2500 doza

1..

POSEBNA UPOZORENJA ZA ČUVANJE LEKA

Čuvati van domašaja dece.

Čuvati i transportovati na temperaturi 2-8°C u frižideru. Ne zamrzavati.Čuvati bočicu u spoljašnjem pakovanju, radi zaštite od svetlosti.

Rok upotrebe: 30 meseci. Ne koristiti nakon isteka roka upotrebe naznačenog na bočici.Rok upotrebe vakcine nakon rekonstitucije prema uputstvu proizvođača: 2 sata

1..

POSEBNA UPOZORENJA

Za primenu na životinjama.

Posebna upozorenja za svaku ciljnu vrstu

Vakcinisati samo zdravu živinu.Ne primenjivati antibiotike nedelju dana pre i posle vakcinacije, jer terapija antibioticima može da smanji efikasnost vakcine.Nema dostupnih podataka o uticaju visokog nivoa maternalnih antitela na efikasnost vakcine.

Posebne mere opreza pri upotrebi leka kod životinja

Vakcinalni soj se može naći u tkivima jetra, srce do 6 dana pilići ili u tkivima torakalne vazdušne kese 4 dana ćurići nakon vakcinacije.Vakcinisane ptice mogu izlučivati vakcinalni soj putem fecesa do pet nedelja pilići ili 7 dana ćurići nakon vakcinacije, a vakcinalni soj može biti prisutan u okruženju do kraja tovnog ili uzgojnog ciklusa pilići ili 7 dana ćurići.Iz tog razloga se preporučuje da se nakon završetka tova ili uzgojnog ciklusa sprovede čišćenje i dezinfekcija objekata u kojima je vakcina primenjivana.Vakcinalni soj se može širiti među pticama u kontaktu.Vakcinalni soj se može identifikovati prema osobinama rasta na biološkim hranljivim podlogama: pokazuje normalan rast na MacConkey i triptikaza-sojinom agaru, dok se kolonije ne uočavaju napodlogama bez aromatičnih aminokiselina minimalni agar-MEM.

Posebna upozorenja za osobe koje daju veterinarski lek životinjama

svim postupcima vakcinacije treba primenjivati uobičajene mere asepse. Preporučuje se upotreba zaštite za oči, rukavica i maske za lice koja prekriva nos i usta za osobe koje sprovode vakcinaciju. Osobe sa imunosupresijom/imunokompromitovanim statusom ne bi trebalo da budu prisutne tokom primene vakcine. Nakon upotrebe vakcine treba dezinfikovati ruke i opremu. Osoblje u kontaktu sa vakcinisanim životinjama treba da sledi opšta higijenska pravila i da sa posebnim oprezom rukuje otpadom feces, stelja poreklom od nedavno vakcinisane živine.

Ostale mere opreza

Imunizaciju treba smatrati jednom od komponenti kompleksnog programa kontrole, koji objedinjuje sve važne higijenske i zdravstvene faktore u živinarstvu.

Broj rešenja: 323-01-00017-23-001 od 08.08.2023. godine za lek Poulvac E.coli, liofilizat za suspenziju, za upotrebu raspršivanjem ili upotrebu u vodi za piće, 10x2500 doza

Upotreba tokom nošenja jaja

Ne vakcinisati ptice u periodu nošenja jaja, niti u periodu od 6 nedelja pre pronošenja.

Interakcije

Nema podataka o bezbednosti i efikasnosti ove vakcine kada se primenjuje istovremeno sa bilo kojim drugim veterinarskim lekom. Odluka o primeni ove vakcine pre ili posle bilo kog drugog veterinarskog leka se stoga donosi u zavisnosti od procene u konkretnom slučaju.

Inkompatibilnost

Ne mešati sa bilo kojim drugim veterinarskim lekom.

Predoziranje

Nakon primene vakcine u dozi deset puta većoj od preporučene, nisu uočene nikakve neželjene reakcije.

1..

POSEBNE PREDOSTROŽNOSTI KOD ODLAGANJA I UNIŠTAVANJA LEKA

Neiskorišćen lek ili otpadni materijal se uništavaju u skladu sa važećim propisima.

1..

DATUM ODOBRENJA TEKSTA UPUTSTVA ZA KORISNIKA

OSTALI PODACI

Pakovanje

Primarno pakovanje:Bočica od borosilikatnog stakla tipa I zapremine 10 mL, zatvorena zapušačem od brombutil gume i aluminijumskom kapicom, sa 2500 doza vakcine.Sekundarno pakovanje:Kartonska kutija sa 10 bočica.

Režim izdavanja

Lek se može izdavati samo na recept veterinara.

ATCvet kod:

Broj i datum izdavanja dozvole:

323-01-00017-23-001 od 08.08.2023.

Najveća baza uputstava i cena za veterinarske lekove registrovane u Srbiji