Suvaxyn PRRS MLV 10CCID50/doz liofilizat i rastvarač za suspenziju za injekciju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Suvaxyn PRRS MLV liofilizat i rastvarač za suspenziju za injekciju; 10CCID50/doz; bočica, 1x50doza

  • Proizvođač: ZOETIS BELGIUM SA. - Belgija
  • Nosilac dozvole: MEDIPORT DOO BEOGRAD
  • Broj dozvole: 000454117 2023 59010 008 000 323 072 04 001
  • Istek dozvole: 2029-06-12
  • Zemlja porekla: Belgija
  • Lek sadrži: vakcina koja sadrži modifikovani živi virus respiratornog i reproduktivnog sindroma svinja
  • ATC: QI09AD03
  • EAN: 5414736036847
  • Vrsta leka: Gotovi lekovi za veterinarsku upotrebu
  • Izdavanje leka: NRV
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Suvaxyn PRRS MLV liofilizat i rastvarač za suspenziju za injekciju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Suvaxyn PRRS MLV na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Suvaxyn PRRS MLV kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Suvaxyn PRRS MLV,

liofilizat i rastvarač za suspenziju za injekciju, 1x100 mL 1x50 doza

za primenu na životinjama

Proizvođač:

ZOETIS BELGIUM SA.

Belgija, Louvain-la-Neuve, Rue Laid Burniat 1

Podnosilac zahteva:

MEDIPORT DOO BEOGRAD

Bulevar Arsenija Čarnojevića 96, 11070 Novi Beograd, Republika Srbija

NAZIV I ADRESA NOSIOCA DOZVOLE ZA LEK

MEDIPORT DOO BEOGRAD

Bulevar Arsenija Čarnojevića 96, 11070 Novi Beograd, Republika Srbija

NAZIV I ADRESA PROIZVOĐAČA

ZOETIS BELGIUM SA., Belgija, Louvain-la-Neuve, Rue Laid Burniat 1

IME LEKA

Suvaxyn PRRS MLV

vakcina koja sadrži modifikovani živi virus respiratornog i reproduktivnog sindroma svinja liofilizat i rastvarač za suspenziju za injekciju za svinje

KVALITATIVNI I KVANTITATIVNI SASTAV

Jedna doza od 2 mL sadrži:

Aktivna supstanca:

Modifikovani živi PRRSV*, soj 96V198: 10

*virus respiratornog i reproduktivnog sindroma svinja

** 50% infektivna doza za kulturu ćelija

RastvaračNatrijum hlorid 0,9% rastvor : qs 1 doza

Pomoćne supstance:

Liofilizat: Dekstran 40; kazein hidrolizat; laktoza, monohidrat; sorbitol 70% rastvor; natrijum-hidroksid; voda za injekcije; podloga za razređivanjeRastvarač: natrijum-hlorid; voda za injekcije

INDIKACIJE

Za aktivnu imunizaciju klinički zdravih svinja od prvog dana života, u okruženju u kom je prisutan virus respiratornog i reproduktivnog sindroma svinja, u cilju smanjenja viremije i nazalnog izlučivanja virusa prouzrokovanih infekcijom evropskim sojevima virusa PRRS genotip 1.Vreme potrebno za razvoj imuniteta: 21 dan nakon vakcinacije.Dužina trajanja imuniteta: 26 nedelja nakon vakcinacije.

Tovne svinje Pored navedenog, vakcinacija seronegativne prasadi stare jedan dan značajno smanjuje plućne lezije, što je pokazano u ogledu veštačke infekcije koji je sproveden 26 nedelja nakon vakcinacije.

Vakcinacija seronegativne prasadi u uzrastu od 2 nedelje značajno smanjuje lezije na plućima i oralno izlučivanje virusa, što je pokazano u ogledima veštačke infekcije izvedenim 28 dana i 16 nedelja nakon vakcinacije.

Nazimice i krmače:Pored navedenog, pokazano je da vakcinacija klinički zdravih nazimica i krmača pre graviditeta, bilo da su prethodno imunizovane protiv PRRS virusa vakcinacijom ili izložene virusu PRRS putem infekcije na terenu, ili nazimica i krmača koje nemaju antitela protiv PRRS virusa odnosno prethodno nisu bile izložene virusu PRRS, smanjuje transplacentarnu infekciju uzrokovanu virusom PRRS tokom trećeg trimestra graviditeta i smanjuje propratni negativan uticaj na reproduktivne performanse smanjenje broja mrtvorođenih, smanjenje viremije kod prasadi pri rođenju i pri odlučivanju, smanjenje lezija na plućima i smanjenje količine virusa u plućima prasadi u vreme odlučenja.

KONTRAINDIKACIJE

Ne primenjivati vakcinu u zapatima u kojim prisustvo evropskih sojeva virusa PRRS nije potvrđeno pouzdanim dijagnostičkim metodama.Ne primenjivati kod nerastova za proizvodnju semena, jer se virus može izlučivati putem semena. Ne primenjivati u drugoj polovini graviditeta kod gravidnih nazimica i krmača koje nemaju antitela protiv virusa PRRS odnosno prethodno nisu bile izložene virusu PRRS, jer vakcinalni soj može proći kroz placentu. Primena vakcine u drugoj polovini graviditeta kod ove kategorije gravidnih nazimica i krmača može uticati na reproduktivne performanse.

NEŽELJENA DEJSTVA

Nakon intramuskularne primene, vrlo često je moguć prolazni porast rektalne temperature prosečno za 0,5 °C; u pojedinačnim slučajevima do 1,4 °C u prva 4 dana posle vakcinacije. Česte su lokalne reakcije u obliku otoka koji se spontano povlači u roku od 3 dana. Područje lokalne reakcije tkiva je obično prečnika ispod 2 cm. Povremeno se kod prasadi ubrzo po intramuskularnoj aplikaciji mogu razviti reakcije u tipu anafilakse povraćanje, tremor i/ili blaga depresija. One se spontano, bez ikakvog tretmana, povlače u roku od nekoliko sati.Kod vakcinacije pre pripusta nazimica i krmača koje prethodno nisu bile izložene virusu PRRS, veoma često se može javiti mali i prolazan porast rektalne temperature prosečno za 0,2 °C; u pojedinačnim slučajevima do 1,0 °C 4 sata posle vakcinacije. Veoma često dolazi do razvoja lokalnih reakcija u obliku otoka koji se spontano povlači u roku od 5 dana. Prečnik reakcije je obično ispod 0,5 cm.Kod vakcinacije u prvoj polovini graviditeta nazimica i krmača koje prethodno nisu bile izložene virusu PRRS veoma često se može javiti mali i prolazan porast rektalne temperature prosečno za 0,8°C; u pojedinačnim slučajevima do 1,0 °C 4 sata posle vakcinacije. Veoma često dolazi do razvoja lokalnih reakcija u obliku otoka koji se spontano povlači u roku od 9 dana. Prečnik lokalne reakcije je obično ispod 1,4 cm.

Kod vakcinacije u drugoj polovini graviditeta nazimica i krmača koje su prethodno imunizovane protiv PRRS virusa vakcinacijom ili izložene virusu PRRS putem infekcije na terenu, veoma često semože javiti mali i prolazan porast rektalne temperature prosečno za 0,4 °C; u pojedinačnim slučajevima do 0,6 °C 4 sata posle vakcinacije. Veoma često dolazi do razvoja lokalnih reakcija u

obliku otoka koji se spontano povlači u roku od 32 dana. Obično je prečnik lokalnih reakcija ispod 5 cm.

Učestalost neželjenih dejstava prikazana je prema sledećoj konvenciji:

veoma česta više od 1 od 10 životinja ima simptome neželjenih dejstava tokom tretmana.- česta 1 - 10 od 100 životinja - povremena 1 - 10 od 1000 životinja - retka 1 - 10 od 10 000 životinja - veoma retka manje od 1 od 10 000 životinja, uključujući izolovane izveštaje.

Ukoliko primetite neko ozbiljno, ili bilo kakvo drugo neželjeno dejstvo koje nije ovde navedeno, o tome obavestite nadležnog veterinara.

CILJNE VRSTE ŽIVOTINJA

Svinje tovne svinje, nazimice i krmače

DOZIRANJE I NAČIN PRIMENE

Za intramuskularnu upotrebu.Doziranje:2 mL rekonstituisane vakcine se aplikuje intramuskularno u vrat.Program vakcinacije:

Tovne svinje:

Prasadi se daje pojedinačna doza od 2 mL, najranije prvog dana života.

Nazimice i krmače:

Jedna doza od 2 mL se daje pre uvođenja u zapat, približno 4 nedelje pre

pripusta. Revakcinacija se sprovodi na svakih 6 meseci.Masovna vakcinacija se može primenjivati u zapatima u kojima je utvrđena prevalenca evropskog virusa PRRS.

UPUTSTVO ZA PRAVILNU UPOTREBU LEKA

Rekonstituisati liofilizat sa priloženim rastvaračem. Približno 5 mL rastvarača preneti iz bočice sa rastvaračem u bočicu sa liofilizatom i osigurati da se liofilizat kompletno rekonstituiše. Zatim rekonstituisanu vakcinu vratiti u bočicu sa preostalim rastvaračem: 50 doza se rekonstituiše u 100 mL rastvarača.Za primenu vakcine koristiti sterilne igle i špriceve.Preporučuje se upotreba višedoznih špriceva. Pribor za vakcinaciju koristiti u skladu sa uputstvom proizvodjača. Igle za primenu vakcine treba da odgovaraju veličini svinje.

KARENCA

Nula 0 dana.

POSEBNA UPOZORENJA ZA ČUVANJE LEKA

Čuvati van domašaja dece.Čuvati i transportovati u frižideru na temperaturi 2-8 °C.Rastvarač se može čuvati van frižidera, ukoliko je pakovan odvojeno od vakcine 15-25 °C.

Ne zamrzavati.Čuvati zaštićeno od svetlosti.Za uslove čuvanja rekonstituisane vakcine, pogledati 6.3.

Rok upotrebe:

Rok upotrebe posle rekonstitucije:

upotrebiti odmah.

Ne koristiti ovu vakcinu nakon isteka roka upotrebe EXP naznačenog na kartonskoj kutiji i bočici.

POSEBNA UPOZORENJA

Za primenu na životinjama

Posebne mere opreza pri upotrebi leka kod životinja

Voditi računa da ne dođe do uvođenja vakcinalnog soja u oblast gde virus PRRS nije bio prisutan.

Vakcinisane životinje mogu izlučivati vakcinalni soj i duže od 16 nedelja posle vakcinacije.Vakcinalni soj se može širiti na druge svinje koje su u kontaktu sa vakcinisanim jedinkama. Najčešćinačin širenja je direktnim kontaktom, ali se ne može isključiti i širenje preko kontaminiranihpredmeta ili putem vazduha.

Potrebno je primeniti posebne mere opreza da bi se izbeglo širenje vakcinalnog soja nanevakcinisane životinje npr. na nazimice i krmače u drugoj polovini graviditeta, koje prethodno nisu bile izložene virusu PRRS koje bi trebalo da ostanu neinficirane virusom PRRS.

Preporučuje se istovremena vakcinacija svih ciljnih životinja u jednom zapatu, počevši odnajmlađe kategorije za koju je preporučena vakcinacija.

Novo uvedene ženke koje prethodno nisu bile izložene virusu PRRS npr. zamena nazimica izuzgoja nagativnog na prisustvoPRRS virusa, treba vakcinisati pre graviditeta i pre uvođenjau zapat u kome se nalaze životinje nagativne na prisustvo PRRS infekcije.

Da bi se ograničio potencijalni rizik od rekombinacije između vakcinalnih PRRS sojeva treba,

izbegavati istovremeno korišćenje različitih PRRS MLV vakcina, na istoj farmi.Ne treba rotirati dve ili više komercijalnih PRRS MLV vakcina u zapatu, u nameri da sepoboljša unakrsna zaštita.

Posebna upozorenja za osobe koje daju veterinarski lek životinjama

Posebna upozorenja za svaku ciljnu vrstu

Vakcinisati samo zdrave životinje.

Upotreba tokom graviditeta i laktacije

Graviditet:Kod nazimica i krmača koje ranije nisu bile izložene virusu PRRS, vakcina se može primeniti pre pripusta ili u prvoj polovini graviditeta.

Kod nazimica i krmača koje su prethodno imunizovane protiv PRRS virusa vakcinacijom ili izložene virusu PRRS putem infekcije na terenu, vakcina se može primeniti u drugoj polovini graviditeta.Laktacija:Bezbednost primene vakcine u periodu laktacije nije utvrđena.

Predoziranje

Nakon intramuskularne primene doze koja je 10 puta veće od preporučene, kod prasadi je veoma često zabeležen razvoj reakcija u tipu anafilakse tremor, apatija i/ili povraćanje ubrzo nakon vakcinacije; ovi simptomi su se spontano povlačili u roku od nekoliko sati bez ikakvog tretmana. Veoma često se javljao prolazni porast rektalne temperature prosečno za 0,3 °C; u pojedinačnim slučajevima do 1,2 °C u periodu od 24 sata posle vakcinacije. Veoma često su zabeležene lokalne

reakcije u vidu mekog ili tvrdog otoka prečnika do 0,7 cm, bez temperiranosti i bola na mestu primene, koje su se povlačile u roku od 5 dana.Doza 10 puta veća od preporučene, primenjena pre pripusta ili u prvoj ili drugoj polovini graviditeta, nazimicama i krmačama koje prethodno nisu bile u kontaktu sa virusom PRRS, uzrokovala je razvoj neželjenih reakcija sličnih onim opisanim u poglavlju 4.6. Maksimalni prečnik lokalnih reakcija je bio veći 2 cm i maksimalno trajanje reakcije je bilo duže do 9 dana kod krmača pre pripusta.Doza 10 puta veća od preporučene, primenjena u drugoj polovini graviditeta nazimicama i krmačama koje su prethodno imunizovane protiv PRRS virusa vakcinacijom ili izložene virusu PRRS putem infekcije na terenu, uzrokovala je prolazni porast rektalne temperature prosečno za 0,3°C; u pojedinim slučajevima do 0,6 °C u periodu od 4 sata posle vakcinacije. Veoma često je dolazilo do razvoja lokalne reakcije koja je prolazno zahvatila celo područje vrata tamno crveno-ljubičasti, eritematozni otoci praćeni svrabom, stvaranjem vezikula, lokalnom temperiranošću i povremeno i bolom. Lokalna reakcija se nadalje razvijala u tvrdo tkivo i formiranje kraste, a veoma često je trajala duže od 44 dana.

Interakcije

Nema podataka o bezbednosti i efikasnosti ove vakcine kada se primeni istovremeno sa bilo kojim drugim veterinarskim lekom. Stoga, odluku o primeni ove vakcine pre ili posle bilo kog drugog veterinarskog leka treba da donese odgovorni veterinar u zavisnosti od procene koristi i rizika u konkretnom slučaju.

Inkompatibilnost

Ne mešati sa bilo kojim drugim veterinarskim lekom.

POSEBNE PREDOSTROŽNOSTI KOD ODLAGANJA I UNIŠTAVANJA LEKA

Neiskorišćeni lek ili ostatak leka se uništavaju u skladu sa važećim propisima

DATUM ODOBRENJA TEKSTA UPUTSTVA ZA KORISNIKA

OSTALI PODACI

Pakovanje

Liofilizat:Bočica od hidrolitičkog stakla Ph.Eur. tip I , zapremine 15 mL 50 doza, zatvorena zapušačem od brombutil elastomera i aluminijumskom kapicom.Rastvarač:Bočica od polietilena visoke gustine HDPE od 100 mL, zatvorena zapušačem od hlorbutil elastomera i aluminijumskom kapicom.Kartonska kutija sa 1 bočicom od 15mL 50 doza i 1 bočicom sa 100mL rastvarača.

Režim izdavanja

Lek se može izdavati samo na recept veterinara.

ATCvet kod:

Broj i datum izdavanja dozvole:

000454117 2023 od 12.06.2024.

Vakcina sadrži modifikovani živi PRRS virus genotip 1, subtip 1. Vakcina stimuliše razvoj aktivnog imunskog odgovora protiv virusa PRRS. Efikasnost vakcine pokazana je laboratorijskom vakcinacijom i u ogledima veštačke infekcije u kojima je korišćen soj koji pripada genotipu 1, subtipu 1.

Najveća baza uputstava i cena za veterinarske lekove registrovane u Srbiji